Winnie Mandela herkozen in leiding ANC

Het Afrikaans Nationaal Congres heeft vrijdag een nieuw uitvoerend comité gekozen. Winnie Madikizela-Mandela, de omstreden ex-echtgenote van vader des vaderlands Nelson Mandela, wist opnieuw een plaats te veroveren in het leidinggevend orgaan van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij.

AP Ned

Hoewel president Thabo Mbeki en de andere hoogste leiders niets van haar moeten hebben en er een proces wegens oplichting tegen haar loopt kreeg Madikizela-Mandela op vijf na de meeste stemmen. Op de bovenste plaats eindigde minister van financiën Trevor Manuel, onmiddelijk gevolgd door de zakenman Cyril Ramaphosa.

De stemming, die werd gehouden op de laatste dag van het partijcongres in Stellenbosch, kan een indicatie geven van wie Thabo Mbeki mogelijk in 2009 zal opvolgen als president. De meeste analisten geloven niet dat Manuel of Madikizela-Mandela een kans maakt, maar Ramaphosa wordt wel als een kanshebber gezien. Hij was ooit een gegadigde voor de opvolging van Mandela, maar werd door Mbeki verslagen en stapte toen uit de politiek. Een andere potentiële kandidaat is minister van buitenlandse zaken Nkosazana Dlamini-Zuma, die op de derde plaats eindigde.

Madikizela-Mandela, die aan het hoofd staat van de Vrouwenliga van het ANC, wordt door veel arme zwarten nog altijd vereerd als de moeder van de strijd tegen het apartheidsregime, ondanks de vele beschuldigingen aan haar adres.

In 1991 werd zij tot zes jaar veroordeeld wegens ontvoering en mishandeling, maar de straf werd in beroep omgezet in een boete. Momenteel staat zij terecht voor het innen van frauduleuze bankleningen. Zij wordt ervan beschuldigd zelden parlementszittingen bij te wonen en de ooit zeer actieve Vrouwenliga te laten verkommeren.

Nu in het nieuws