Vervolging vliegmaatschappijen voor trombose mogelijk na vonnis

Een gerechtelijke uitspraak in Australië maakt voor mensen die menen door lange vliegreizen een vorm van trombose te hebben opgelopen de weg vrij om luchtvaartmaatschappijen aan te klagen.

AP Ned

Het hooggerechtshof van de staat Victoria bepaalde vrijdag dat het oplopen van bloedstolsels tengevolge van het langdurig in een nauwe ruimte zitten, het zogenoemde Economy Class Syndrome, kan worden aangemerkt als een ongeluk. Reizigers kunnen alleen schade claimen als er sprake is van een ongeluk en de maatschappijen Quantas Airways en British Airways hadden het hooggerechtshof gevraagd de claim van een man uit Sydney die aan boord van hun vliegtuigen trombose opliep op die grond af te wijzen.

De zaak van de 59-jarige man, die in het ziekenhuis moest worden opgenomen en arbeidsongeschikt raakte nadat zich op een retourvlucht van Sydney naar Londen een bloedprop in zijn aderen had gevormd, was een proefproces dat de advocaten van zo'n 500 andere gedupeerden hebben aangespannen. Allen kunnen nu naar de rechter stappen om hun zaak op zijn merites te laten beoordelen, zeiden de advocaten.

In Groot-Brittannië wordt over enkele dagen een uitspraak in een soortgelijke zaak verwacht. Als ook daar de slachtoffers in het gelijk worden gesteld kunnen tientallen maatschappijen die langeafstandsvluchten uitvoeren aanklachten verwachten.

Nu in het nieuws