Akkoord tussen EU en VS over uitwisseling gegevens

De lidstaten van de Europese Unie zijn donderdag in Brussel akkoord gegaan met de uitwisseling van gegevens tussen Amerikaanse opsporingsdiensten en Europol, de in Den Haag gevestigde politieorganisatie van de EU, in onderzoeken naar terreurorganisaties en georganiseerde misdaadbendes.

AP Ned

Het akkoord zal vrijdag ondertekend worden in Kopenhagen, aldus de Deense minister van justitie Lene Espersen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei na een ontmoeting met EU-functionarissen woensdag in Washington dat het akkoord moet leiden tot een volledige uitwisseling van informatie tussen Europol en Amerikaanse opsporingsdiensten.

Europese critici stellen dat in het akkoord onvoldoende garanties zijn ingebouwd tegen willekeurig gebruik van persoonsgegevens door de Amerikaanse justitie. De Britse onderzoeksgroep Statewatch stelt dat er ook onvoldoende toezicht en controle is op eventueel misbruik van de gegevens en dat er onduidelijkheid is over welke Amerikaanse diensten allemaal toegang krijgen tot de informatie van Europol.

Espersen wuifde de kritiek op het akkoord donderdag weg. "Er is geen enkele reden om ongerust te zijn", aldus de minister, die stelde dat er voldoende controlemechanismen zijn ingebouwd om misbruik van gegevens tegen te gaan.

Behalve het akkoord met de Europese Unie hebben de Verenigde Staten ook met verscheidene EU-lidstaten afzonderlijk akkoorden gesloten over justitiële samenwerking. Daarnaast onderhandelen beide partijen over een verdrag om uitleveringsprocedures tussen de VS en de EU-lidstaten te vereenvoudigen.

Nu in het nieuws