Twee Palestijnen en Israeliër gedood in Gazastrook

Een Israëlische automobilist is vrijdag in de Gazastrook doodgeschoten door een Palestijn. De verantwoordelijkheid voor de moord is opgeëist door de militante moslimbeweging Islamitische Jihad.

AP Ned

Het slachtoffer werd doodgeschoten in de buurt van de joodse nederzetting Gush Katif.

Eerder kwamen bij schietpartijen in de Gazastrook twee Palestijnen om het leven. Een meisje van 12 werd donderdag doodgeschoten in Rafah bij de Egyptische grens, volgens Palestijnen door Israëlische soldaten. Het Israëlische leger zei van niets te weten, maar de Israëlische radio zei dat het meisje kennelijk door een afgedwaalde kogel was geraakt. In Rafah vinden regelmatig schietpartijen plaats.

De tweede dode viel toen Israëlische militairen vrijdag het dorp Deir al-Balah binnenvielen en slaags raakten met gewapende Palestijnen. De inval was kennelijk bedoeld om het huis van een activist van de Islamitische Jihad te verwoesten. Israël valt nu bijna elke nacht ergens binnen om huizen van verdachte Palestijnen te vernielen, als afstraffing voor aanslagen waarvan het deze personen beticht.

Bij Jenin op de Westoever reed een Israëlische tank op een Palestijnse minibus, waardoor één passagier om het leven kwam. Ooggetuigen zeiden dat het leek op een ongeluk, maar de chauffeur zei dat de tank zijn busje opzettelijk had geraakt. Het Israëlische leger gaf geen commentaar.

In Bethlehem pakten Israëlische soldaten de camera af van een journalist van AP Television News die troepen bij de Geboortekerk filmde. Nadat de film was verwijderd kreeg hij de camera terug. Een fotograaf van het Franse persbureau AFP werd donderdag bij een controlepost in de buurt van Nablus door Israëlische grenssoldaten geslagen. De groep Verslaggevers Zonder Grenzen heeft protest aangetekend.

Yasser Arafat heeft te kennen gegeven de kerstdienst in Bethlehem te willen bijwonen, hoewel Israël al duidelijk heeft gemaakt dat het de Palestijnse leider daar geen toestemming voor zal geven. Arafat zei ook dat hij graag naar Gaza, Nablus en Hebron zou gaan "om de moeilijkheden mee te maken die ons volk meemaakt."

Nu in het nieuws