Rebellen blazen legertruck op in Atjeh

Rebellen in de Indonesische provincie Atjeh hebben donderdag een bomaanslag gepleegd op een vrachtwagen van het leger. Een soldaat raakte daarbij gewond. Een vuurgevecht dat na de aanslag uitbrak tussen leger en rebellen joeg honderden dorpelingen op de vlucht.

AP Ned

De rebellen zeiden de aanslag te hebben gepleegd in reactie op een zoekactie naar rebellen die het leger in het noorden van de provincie heeft ingezet nadat op 9 december een vredesakkoord voor Atjeh was ondertekend. "We probeerden onszelf te verdedigen en tijd te winnen om een verdedigingspositie in te kunnen nemen", aldus rebellenwoordvoerder Tengku Jamaica.

De rebellen hebben 26 jaar voor onafhankelijkheid van Atjeh gevochten. Het akkoord dat ze met de Indonesische regering hebben gesloten en dat voorziet in grotere autonomie voor de provincie zou een eind moeten maken aan de strijd. Eerder deze week beschuldigden de rebellen het leger ervan sinds de ondertekening van het akkoord zeker acht burgers en zeven rebellen te hebben gedood.

Nu in het nieuws