Fruitboer die illegale Indiërs tewerkstelde veroordeeld tot 3 jaar

Een 54-jarige fruitboer uit Borgloon is vrijdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar met uitstel en een boete van 2.478,94 euro voor mensenhandel en illegale tewerkstelling. Zijn echtgenote (56) en een 42-jarige Indiër uit Elsene, hun schoonzoon, kregen dezelfde celstraf met uitstel en dezelfde boete. In totaal werden 88 Indiërs het slachtoffer van de mensenhandelaars in mei en juni 1997.

Belga

De man uit Borgloon werd ook veroordeeld voor de tewerkstelling van de illegalen. Zo gingen bijna 130 illegalen, meestal Sikhs, aan de slag tussen januari 1990 en september 1997. De beklaagde ontving ten onrechte RSZ, was niet in orde met de sociale documenten en zette een niet-ingeschreven werkloze aan het werk in zijn bedrijf. Voor de illegale tewerkstelling en het daarbij in gebreke blijven met de naleving van de sociale wetten werd hij nog eens veroordeeld tot een boete van 1.234.509,70 euro, waarvan de helft met uitstel.

Verder werd hij verplicht een bedrag van 2.504,22 euro aan de RSZ terug te betalen. De raadsman van de fruitboer liet vrijdag weten dat hij na overleg met zijn cliënt zeker in beroep zal gaan tegen het vonnis. Volgens de raadsman was het bedrijf van zijn cliënt een trekpleister waar de Indiërs meteen begonnen te werken.

Nu in het nieuws