Eén jaar voorwaardelijk voor stenen gooiende hooligan

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft vrijdag de 20-jarige Hasselaar Robin L tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en een effectieve boete van 991,57 euro veroordeeld. De jongeman had in november van vorig jaar tijdens een voetbalwedstrijd in Genk met stenen naar de ordehandhavers gegooid. Daarbij raakte niemand gewond.

Belga

De jongeman maakte zich op 18 november 2001, na afloop van de voetbalwedstrijd tussen KRC Genk en Standard Luik, schuldig aan weerspannigheid in groep ten aanzien van de ordehandhavers. Ter zitting gaf de Hasselaar toe dat hij met stenen naar de ordehandhavers had gegooid en zich provocatief had gedragen door op de omheining te klauteren en te roepen en te tieren naar de supporters van de andere voetbalploeg. Eén steen trof een Genkse agent op zijn veiligheidshelm.

De rechter ging vrijdag niet in op het verzoek van de betichte om hem opschorting van straf te geven omdat hij de feiten daarvoor te ernstig vond. "Zulke figuren zijn de oorzaak van het feit dat talrijke voetballiefhebbers en huisvaders en -moeders hetzij met ongerust gevoel hun kinderen vergezellen naar wedstrijden, hetzij er wegblijven. Het valt te hopen dat een strenge bestraffing dergelijke onverlaten tot inkeer brengt of dat ze de voor hen enig juiste beslissing nemen, namelijk wegblijven van een voetbalstadion en anderen laten genieten van 'voetbal een feest'", aldus de rechter.

Aangezien de jongeman nog over een blanco strafregister beschikte, verleende de strafrechter hem een volledig uitstel van de gevangenisstraf gedurende een proefperiode van drie jaar. Indien hij zich gedurende deze periode niet schuldig maakt aan gelijkaardige feiten, vervalt zijn straf.

Nu in het nieuws