FWH nomineert paarsgroen voor "Homofolieprijs"

De paarsgroene meerderheid is door de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit (FWH) genomineerd voor de "Homofolieprijs" omdat ze de anti-discriminatiewet heeft goedgekeurd op 12 december. De prijs wordt zaterdag 21 december tijdens de jaarlijkse Gay and Lesbian Night toegekend aan iemand of een instelling die zich heeft verdienstelijk gemaakt voor de emancipatie van holebi's.

Belga

De overige genomineerden zijn Jill De Sloovere, jeugdrechter in Dendermonde en alle organisaties die zich ingezetten voor het holebi-(pleeg)ouderschap. De Sloovere plaatste een tienjarige tweeling bij een pleeggezin bestaande uit twee mannen. De FWH juigt de tendens toe dat steeds meer organisaties voor (pleeg)ouderschap homo- en lesbiennekoppels geschikt vinden voor de opvang van (pleeg)kinderen.

Daarnaast werd ook de Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ) genomineerd voor hun website voor en over holebi's. De KAJ zegt duidelijk een jongerenbeweging te zijn voor iedereen, "of je nu op vrouwen of mannen valt of beiden". De auteurs Imad El Kaka en Hatice Kursun zijn genomineerd met hun boek "Mijn geloof en mijn geluk", waarin islamitische meisjes en jongens praten over hun homoseksuele gevoelens.

Naast de genomineerden voor de "Homofolieprijs" worden zaterdagavond ook de kansmakers voor de "Homofobieprijs" bekendgemaakt. Deze laatste prijs is voor iemand die zich homofoob heeft gedragen. In deze categorie zit onder meer Sonja Claes, bestendig afgevaardigde Gelijke Kansen Provincie Limburg. Zij vindt, volgens de FWH, de maatschappelijke achterstelling van holebi's geen beleid waardig.

Voor de Homofobieprijs werden, naast Sonja Claes, nog twee andere personen genomineerd. Paul Wille van de Katholieke Onderwijskoepel (Guimardstraat) verklaarde in juni dat "een leerkracht die te openlijk is over zijn homoseksualiteit waarschijnlijk niet zou worden aangeworven omdat dat niet zou stroken met het opvoedingsproject van de school", aldus de FWH.

Danny Smagghe, provincieraadslid voor de VLD in Vlaams-Brabant en zelf open over zijn homoseksualiteit, toonde zich de afgelopen jaren dan weer positief, dan weer negatief over adoptie door holebi's en de openstelling van het huwelijk. Maar, "de holebibeweging heeft echter een geheugen", zegt de Federatie, en Smagghes wispelturige houding wordt door de FWH afgestraft met een nominatie voor de Homofobieprijs.

Nu in het nieuws