"Postbedeling gaat bergaf"

Test-Aankoop vindt het voorgestelde prior- en non-priorverzendingssysteem van De Post oneerlijk en onrealistisch tegenover de consument. Zo streeft volgens de verbruikersorganisatie het nieuwe beheerscontract voor de non-priorzendingen doelstellingen na die een stap achteruit betekenen inzake bedelingstermijn, alleszins in vergelijking met de cijfers van 1998. Een en ander maakte Test-Aankoop donderdag bekend.

Belga

Test-Aankoop kreeg naar eigen zeggen al veel klachten binnen over het nieuwe bedelingssysteem van De Post. Ter herinnering: zendingen met een prior-postzegel moeten een dag later bij de bestemmeling zijn, non-priorpoststukken drie dagen later. De klachten vormen volgens Test-Aankoop het bewijs dat het met de postbedeling bergaf gaat.

Volgens de verbruikersorganisatie wordt bovendien in het nieuw beheerscontract een minimalistisch systeem voorgesteld. "Streefdoel voor D+3 is 95 procent in... 2006". Test-Aankoop noemt dit onbegrijpelijk omdat een enquête naar de snelheid van de postbedeling in 1998 nog aantoonde dat 95 procent van de gewone zendingen op D+1 geleverd werden, en 99,5 pct op D+2.

De Post laat in een reactie weten dat de gegevens waarop Test-Aankoop zich baseert oude cijfers zijn, die niets meer met de realiteit te maken hebben. "Momenteel werken we met een erg strikt metingssysteem (Belex, nvdr.), dat aan de Europese normen beantwoordt", aldus François Dorrekens.

Volgens de woordvoerder van De Post is het Belgische postbedrijf de eerste onderneming in Europa die dergerlijk veeleisend metingssysteem gebruikt. Belex stelt immers veel hogere eisen dan eender welke andere gerealiseerde studie, aldus Dorrekens. "Door de kwaliteitsnormen van Belex toe te passen, streven we erg ambitieuze doelstellingen na".

Nu in het nieuws