Huisbezoek arts wordt 1 euro duurder

Vanaf 1 oktober 2003 zal een bezoek van de huisarts 1 euro meer kosten. Dat zijn de artsen en de ziekenfondsen afgelopen nacht overeengekomen. De remgeldstijging maakt het mogelijk om het artsenhonorarium tegen oktober op te trekken tot 18 euro voor een raadpleging en 25 euro voor een huisbezoek.

Belga

De remgeldstijging van 1 euro komt er omdat het budget dat de ziekteverzekering ter beschikking stelde niet volstond voor de verhoging van de honoraria. Voor wie een Globaal Medisch Dossier heeft, geldt de opslag van 1 euro evenwel niet. Ook kinderen onder de 10 jaar, ouderen boven 75 en chronisch zieken moeten niet meer betalen

Verder is de stijging van de intellectuele honoraria ook mogelijk doordat de technische prestaties maar met 1,5 procent in plaats van met 1,97 procent geïndexeerd worden. De nierdialyse wordt helemaal niet geïndexeerd.

De remgeldverhoging was lang een struikelblok in de onderhandelingen tussen artsen en ziekenfondsen. Vannacht om 03.30 uur werd dan toch een akkoord bereikt.