Kim Gevaert wint Vlaams Sportjuweel 2002

Op de Ontmoeting met de Vlaamse Sportwereld in het Brusselse Kaaitheater heeft Vlaams minister van Sport Guy Vanhengel dinsdagavond de Vlaamse Sportprijzen 2002 uitgereikt. De belangrijkste onderscheiding, het Vlaams Sportjuweel, ging dit jaar naar atlete Kim Gevaert.

Belga

Een sporter kan het Vlaams Sportjuweel slechts eenmaal in zijn of haar carrière winnen. Vorig jaar ging de onderscheiding naar tennisster Kim Clijsters en dus lag de weg breed open voor Kim Gevaert. De 24-jarige atlete behaalde op het EK atletiek in München zilveren medailles op de 100 en de 200 meter en won goud op de 60 meter op het EK indoor in Wenen (in een Belgische recordtijd: 7.16). Gevaert was daarmee de eerste vrouw in de Belgische atletiek die er in slaagde een medaille weg te kapen op een groot toernooi. Op het EK in München strandde Gevaert samen met Kathleen De Caluwé, Nancy Callaerts en Elodie Ouedraogo op de vierde plaats in de finale van de 4x100 meter. Gevaert maakte in de laatste aflossing twee plaatsen goed en zorgde voor een nieuwe Belgische recordtijd: 43.22. Daarnaast scherpte ze dit jaar ook haar Belgische records op de 100 (11.15) en 200 meter (22.53) aan.

De jury had dinsdagavond erg lovende woorden over voor de sprintster uit Kampenhout. "Ondanks alle parabels blijken de talenten toch niet helemaal eerlijk verdeeld over de wereldbevolking. Innemend, bescheiden, vrolijk, multicultureel, charmant, zelfverzekerd, knap, muzikaal, beleefd, intelligent. Kim Gevaert is het allemaal", klonk de lofzang.

Kim Gevaert werd voor haar opmerkelijke prestaties eerder al beloond met de Gouden Spike en de Vlaamse Reus en is een van de drie genomineerden voor de titel van Sportvrouw van het jaar. De anderen zijn Kim Clijsters en Justin Henin-Hardenne. Binnen veertien dagen weet Gevaert of ze ook die trofee thuis op de kast mag zetten. Met deze onderscheiding was ze alvast erg blij. "Iedere trofee zie ik als een enorme waardering voor mijn sport. Het schenkt me telkens weer een fijne terugblik op het prachtige jaar dat ik heb beleefd. Ik koester momenten als deze", aldus Gevaert.