Acht jaar cel voor leider drugsbende

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft vrijdag de 34-jarige Mohamed O. veroordeeld tot acht jaar cel en een boete van 25.000 euro. Volgens het openbaar ministerie was hij het kopstuk achter een goed georganiseerde drugsbende. Zijn rechterhand Hamid Z. kreeg vijf jaar cel en een boete van 20.000 euro. Drie andere leden kregen drie jaar cel, waarvan twee jaar effectief.

Belga

De rechtbank oordeelde dat de bende misbruik maakte van drugsverslaafden zonder stil te staan bij de gevolgen voor de gezondheid. Drugstoerisme werkt bijzonder maatschappij ontwrichtend en een strenge bestraffing drong zich op, aldus de rechtbank.

De feiten kwamen aan het licht door klachten van buren over overlast in onder andere de Biekorfstraat en de Pothoekstraat. Op 28 augustus 2002 werd een observatie opgezet. Daarbij kon een man geklist worden die uit een pand in de Biekorfstraat kwam met een lederen vest onder de arm. In de jaszakken zat 144 gram heroïne, 33 gram cocaïne, 3 gsm's en 170 euro.

Een huiszoeking in het pand, waarvan het gelijkvloers was ingericht als gebruikerssalon, leverde nog eens 22 gram heroïne en 21 gram cocaïne op. In twee panden aan de Pothoekstraat werd 152 gram heroïne en 10 gram cocaïne gevonden. De aanwezige drugstoeristen konden de dealers aanduiden waardoor de bende in kaart kon worden gebracht.

Nu in het nieuws