Politie legt bouw gsm-mast in Kapellen stil

De lokale politie legde de bouw van een tijdelijke gsm-antenne aan de Kalmthoutsesteenweg in Kapellen stil na klachten uit de buurt. Mobistar en Base trokken de mast er op zonder bouwvergunning. De half afgewerkte pyloon mag nog wel worden gestabiliseerd voor de veiligheid.

Kdejager

BR>

Buren riepen de politie woensdag naar overweg 32 aan de Kalmthoutsesteenweg (Blokjesweg) in Kapellen. Base en Mobistar waren er op NMBS-gronden een tijdelijke gsm-mast aan het optrekken zonder bouwvergunning, zo luidden de klachten. De politie legde de werkzaamheden onmiddellijk stil.

Zo'n bouwvergunning wordt niet langer afgeleverd door een gemeente, maar door Stedenbouw. "Wij gaven wel een positief advies voor deze mast", weet burgemeester Koen Helsen (VLD), "omdat zo Kapellenbos wordt gedekt voor gsm-gebruik. Bewoners én hulpdiensten kaartten dat probleem eerder al aan. Maar Stedenbouw leverde nog geen bouwvergunning af."

"Wij hebben de bouw stilgelegd", vervolgt hoofdinspecteur André D'Hoine, coördinator van de afdeling Milieu bij de lokale politie. "Wel met de voorwaarde dat de veiligheid wordt gegarandeerd. We kunnen het ons niet veroorloven dat de gsm-mast op openbare weg of spoorlijn valt." Stabilisatie van de mast mag dus, afwerking niet.

"Dit is een samenloop van omstandigheden. De NMBS wil er een brug aanleggen, maar de inplanting is nog niet duidelijk. Dus een definitieve bouwaanvraag voor een mast was niet mogelijk", weet Mobistar-woordvoerder Eric Van de Meerssche. "Het gemeentebestuur ging wel akkoord met een tijdelijke antenne. Met de druk van het eindejaar is de aannemer er blijkbaar te vroeg gestart."

Bart Vandesompele van Base vertelt hetzelfde verhaal: "Er werd al gestart op basis van een mondeling akkoord met het schepencollege, dat zei 'begin er al maar aan'."

Nu in het nieuws