Argentijnen demonstreren voor banen en voedsel

Duizenden Argentijnen hebben donderdag in de hoofdstad Buenos Aires gedemonstreerd voor banen en voedsel. Honderden betogers verzamelden zich bij de symbolen van de economische crisis waarmee Argentinië nog steeds te kampen heeft: de Argentijnse centrale bank en de effectenbeurs van Buenos Aires.

AP Ned

Zwaaiden met de Argentijnse vlag en leuzen schreeuwend tegen de regering trokken lange rijen demonstranten naar het Plaza de Mayo, de plek waar bijna een jaar geleden rellen uitbraken die gepaard gingen met plunderingen. De onrust duurde toen drie dagen en kostte zeker 27 levens. De ongeregeldheden resulteerden ook in het aftreden van toenmalig president Fernando de la Rua.

Donderdag hadden de autoriteiten politieagenten geposteerd bij supermarkten en op belangrijke kruisingen. Er deden zich geen plunderingen voor. Wel werden autobanden in brand gestoken. Ook werden met spuitbussen leuzen op bankgevels gespoten waarin de autoriteiten worden uitgemaakt voor "dieven, overvallers, moordenaars".

Op het plein stonden rijen politieagenten achter ijzeren hekken om de betogers op ruimte afstand te houden van de ambtswoning van president Eduardo Duhalde.

Veel betogers zeiden dat de situatie in het afgelopen jaar alleen maar is verslechterd. Een op de vijf Argentijnen is werkloos en de peso is 70 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Nu in het nieuws