Verkrachters Central Park zijn onschuldig

Vijf mannen die jarenlang in de gevangenis hebben gezeten wegens de verkrachting van een jogger in Central Park in New York in 1989, zijn onschuldig. Dat vonnis velde een rechter in New York donderdag.

AP Ned

Uit onderzoeken die dertien jaar geleden technisch onmogelijk waren is inmiddels gebleken dat sperma dat op het lichaam van het slachtoffer werd gevonden niet van een van de vijf mannen afkomstig is, maar van de serieverkrachter Matias Reyes, die al een gevangenisstraf uitzit wegens verkrachting en moord en heeft bekend ook deze verkrachting op zijn geweten te hebben.

De zaak was in 1989 zeer geruchtmakend en zette de raciale verhoudingen in de Verenigde Staten op scherp. Het slachtoffer, een toen 28-jarige vrouw die bij een investeringsbank werkte, werd voor dood achtergelaten en lag twaalf dagen in coma. De vrouw was blank, de vijf veroordeelde mannen zijn zwarten en hispanics, toen tussen de 14 en de 16 jaar oud.

De mannen hebben celstraffen van 5,5 tot dertien jaar uitgezeten. Zij werden veroordeeld op basis van hun bekentenissen. Nu overwegen de vijf schadevergoedingen te eisen.

Nu in het nieuws