Schorsing geëist tegen Canadese

De Canadese zwemster Jennifer Carroll hangt een schorsing van zes maanden boven het hoofd omdat ze tijdens de voorbije Commonwealth Games met een vlag van Québec op het podium gekropen is. Het voorval kwam woensdag ter ore van enkele parlementsleden en ministers.

AP

De wereldkampioene op de 50 meter rugslag was zich van geen kwaad bewust, maar moest zich net na de Spelen toch voor een disciplinecommissie van de Canadese Zwembond verantwoorden. Ze moest haar verontschuldigingen aanbieden aan alle leden van de nationale ploeg.

In november moest ze voor een ander comité verschijnen. Daar eiste nationaal trainer Dave Johnson een schorsing van zes maanden voor internationale competities omdat haar geste volgens hem 'niet professioneel, egoïstisch, zonder respect, kwaadaardig en uiterst genant was'.

Zijn verklaringen zetten dan weer kwaad bloed bij het 'Bloc Québécois', een partij die de onafhankelijkheid van Québec eist. Zij heeft gevraagd om deze 'discriminatie' te stoppen. "Carroll hangt niet alleen een schorsing boven het hoofd, ze hebben ook haar vergunning afgenomen waardoor ze haar jaarlijkse toelage (8.320 dollar) verliest", zei de partijleider in de kamer.

De federatie verdedigt zich door te zeggen dat Carroll het internationale protocol overtrad. Haar toelage heeft ze volgens de bond verloren omdat ze aan een nationale competitie niet deelgenomen heeft.