Arie Haan op proef als bondscoach van China

De Chinese soap rond Arie Haan is nog niet ten einde. Volgens het persbureau

China News Service

wordt de 54-jarige Nederlander op proef bondscoach van China. Hij zou hebben ingestemd met een proeftijd van zes maanden. Slaagt Haan er in die periode in het Chinese elftal beter te laten presteren dan tot nog toe, dan kan hij een echt contract tekenen.

Belga

De Chinese media berichtten tot nog toe met grote stelligheid over de komst van Haan, maar de Chinese voetbalbond ontkende steeds dat er al een akkoord was. De trainer zelf ontkende eerst alle betrokkenheid, maar gaf later wel weer toe dat er contacten waren.

Die contacten zijn nu blijkbaar uitgemond in een voor de voetballerij eerder uitzonderlijke constructie van een proeftijd. Haan volgt in China Bora Milutinovic op. De tot Mexicaan genaturaliseerde Serviër loodste de Chinezen voor de eerste keer naar het wereldkampioenschap, maar mocht vertrekken toen het elftal daar drie nederlagen leed en geen enkele keer scoorde.

Haan geldt met 24 hoofdprijzen nog steeds als de succesvolste speler uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Hij speelde voor onder meer Ajax, Anderlecht, Standard Luik en PSV. Als coach werkte hij bij vele clubs (Feyenoord, PAOK Saloniki, Anderlecht, Stuttgart), maar werd ook vaak ontslagen. Bij de Duitse amateurs van Stuttgarter Kickers nam Haan drie weken geleden zelf ontslag als sportief directeur.

Nu in het nieuws