Scheurtje in motor van ruimteveer Discovery gevonden

De NASA heeft in een dichtingsring in het hoofdvoortstuwingssysteem van het ruimteveer Discovery een scheur ontdekt, zo heeft woordvoerder Bruce Buckingham van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.

Belga

Het betreft één enkele scheur in een bolvormige dichtingsring. In de rest van Discovery of de andere exemplaren van de Amerikaanse shuttlevloot zijn geen verdere scheuren gevonden. Het beschadigd aangetroffen onderdeel zorgt normaal voor een zekere flexibiliteit in de aanvoer van vloeibare zuurstof en waterstof voor de drie hoofdmotoren van de shuttle.

Het is een scheur die gevaarlijk is voor de astronauten. Brokstukken kunnen immers in het propulsiesysteem terechtkomen.

In de zomer dienden de vier ruimteveren van de NASA allen aan de grond te blijven nadat bij allen scheurtjes waren ontdekt in de brandstofleidingen naar de hoofdmotoren. Daardoor werd Frank De Winne op 1 november in het Internationaal Ruimtestation door de vijfde hoofdbemanning begroet, en niet de zesde.

Volgens Buckingham is het nog te vroeg om te weten of de nodige verificaties de lanceerkalender overhoop kunnen gooien. Normaal dient Columbia op 16 januari te vertrekken voor een wetenschappelijke vlucht die aanvankelijk voor juli jl was voorzien.