Barbara Morgan wordt eerste lerares in de ruimte

Ruim zeventien jaar nadat Christa McAuliffe omkwam bij de ontploffing van het ruimteveer Challenger, wordt Barbara Morgan de eerste lerares in de ruimte, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

Belga

Morgan vertrekt op 15 november 2003 met een spaceshuttle naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Zij neemt deel aan een assemblagemissie waarbij een nieuw gebinte wordt geïnstalleerd dat materiaal zal torsen om de stroomsterkte en de communicatie aan boord van het complex te verbeteren.

De vijftigjarige Morgan zal deelnemen aan een serie evenementen inzake onderwijs. Zij wordt effectief de eerste onderwijzers in de ruimte. De eerst aangewezene, Christa McAuliffe, overleefde op 28 januari 1986 de ontploffing van het ruimteveer Challenger, vlak na lancering, niet.

Morgan gaf 24 jaar les in het basisonderwijs. Zij is gehuwd en heeft twee kinderen. Zij was destijds de reserve voor McAuliffe en trainde derhalve mee voor de vlucht. In het voorjaar was al duidelijk dat ze alsnog de ruimte zou ingaan als lerares.

NASA-hoofd Sean O'Keefe zei met de missie van Morgan te willen aantonen hoe belangrijk opvoeding en scholen zijn.