IJspiste Koxplein valt in het water

De schaatspiste op het Koxplein in Borgerhout is donderdagochtend letterlijk en figuurlijk in het water gevallen. De 'hoge' temperaturen en overenthousiaste kinderen zorgden ervoor dat het water van de ijspiste op het wegdek terechtkwam. "De volgende keer zullen we het anders moeten aanpakken", zegt schepen van Openbare Werken Ann Coolsaet (VLD).

Kdejager

BR> @te:Waar de buurtbewoners donderdag schoolgaande kinderen verwachtten om na het belsignaal een ronde te komen schaatsen, bleef daags na de aanleg van de piste de winterpret uit. Het enige tastbare bewijs dat herinnert aan het project, zijn enkele verdwaalde ijsscherven.

"Het water heeft kort tot aan de boordsteen van het plein gestaan, maar het peil zakte snel omdat het water werd opgeslorpt door de bodem", reageert de winkelierster van de nabijgelegen slagerij. "De stadsdiensten hebben nog zandzakjes aangebracht, maar ook die konden de situatie niet redden. Op vraag van enkele buurtbewoners en om gladheid tegen te gaan, zijn ze achteraf wel zout komen strooien", zegt de vrouw.

Coolsaet licht het probleem toe: "Woensdagavond is het middenplein met water bespoten om er een ijspiste van te maken. Toen bleek dat het Koxplein helt, dus werd de watermassa afgedamd met zandzakken." Donderdagochtend was de temperatuur tot boven nul gestegen waardoor het ijs nog steeds niet hard was. "Toen enkele jongeren het ijs gingen uitproberen en de zandzakjes versleepten liep het water op de straat."

Het gedeelte waar de piste komt wordt bij een volgende poging omheind met een houten bekisting om het water tegen te houden. En zolang het ijs niet voldoende hard is zullen we het plein afsluiten met een lint."