Onderzoek bevestigt seks-cliché: hij wil altijd, zij zelden

Hoe langer de relatie tussen man en vrouw duurt, hoe groter de seksuele interesses van beide geslachten uiteen groeien. Ook dat cliché is nu wetenschappelijk bewezen met een onderzoek van de Duitse psycholoog Dietrich Klusmann.

Belga

Volgens Klusmann is seks enkel in de aanvangsfase van de relatie voor beide kanten even bevredigend. "Nadien gaat het bergaf met de erotische tevredenheid en groeit de beruchte kloof der seksen: hij wil altijd, zij zelden", schrijft het tijdschrift Psychologie Heute in zijn januari-editie over het resultaat van het onderzoek.

Klusmann, die aan het Hamburgse universitair ziekenhuis Eppendorf werkt, ondervroeg 1.865 studentes en studenten aan 15 Duitse universiteiten. De deelnemers waren tussen 19 en 32 jaar oud, heteroseksueel en hadden een vaste partner. Van de ondervraagden die pas als paar door het leven gaan, dook tweederde in de voorbije vier weken zeven keer samen de koffer in. Bij de stelleltjes die langer dan drie jaar stand houden, bereikte amper één derde dit quota.

Ook de bevrediging verslapt met de tijd. "Terwijl in het eerste jaar 41 procent van de mannen en 46 procent van de vrouwen hun seksleven als "zeer bevredigend" ervaren, bedraagt dat na het derde jaar nog 23 procent bij de mannelijke en 27 procent bij de vrouwelijke helft". De antwoorden tonen aan dat uitsluitend bij de vrouwen het verlangen naar seks vermindert: in het eerste jaar zoekt 65 procent van de vrouwen en 76 procent van de mannen evenveel naar lust en begeerte als de partner. Bij paren met iets meer jaren op het actief, zegt 76 procent van de mannen nog even begerig te zijn, tegen amper 26 procent van de vrouwen.

De Hamburgse onderzoeker meent de verklaring te vinden in de evolutiepsychologie. Mannen zouden met de veelvuldige vrijpartijen vooral hun reproductie willen veiligstellen. Bij vrouwen staat de geslachtsdaad volgens deze visie vooral ten dienste van de liefdesband. Vandaar dat in het begin, wanneer de relatie nog broos is, flink mag geïnvesteerd worden in pure lust. Nadien als de relatie gebetonneerd is, volstaan een paar goede knuffels van tijd tot tijd.

Bij de drang naar liefkozingen heerst de omgekeerde tendens: bij aanvang kunnen mannen inzake knuffelnood min of meer gelijke tred houden met hun partner, maar dat houden ze niet lang vol. Van de studentes met lange relatie stelt 93 procent dat zij van de twee het meest behoefte hebben aan tederheid.

Nu in het nieuws