Burger King voor 1,5 miljard dollar verkocht aan consortium

Het Britse drankenconcern Diageo heeft fastfoodketen Burger King verkocht voor 1,5 miljard dollar aan een Amerikaanse investeringsgroep. Daarmee vangt Diageo een heel stuk minder dan de oorspronkelijke verkoopprijs van 2,26 miljard dollar.

Belga

De overnemer, een consortium onder leiding van het Amerikaanse investeringsbedrijf Texas Pacific Group, heeft door zwakke verkoopcijfers van de keten de prijs met een derde kunnen drukken.

Diageo wil zich voortaan volledig toeleggen op haar drankenactiviteiten en zocht al twee jaar naar een koper voor de hamburgerketen. Het Britse concern heeft in zijn portefeuille onder meer Guinness, Baileys Irish Cream, Smirnoff Wodka en Johnny Walker Whisky.

In het tweede halfjaar van 2002 zou het bedrijfsresultaat van Burger King 20 procent onder dat van vorig jaar. De keten ervaart scherpe concurrentie van zijn directe concurrenten McDonald's en Wendy's.

Burger King bezit 11.450 verkooppunten in 58 landen met in totaal 361.000 medewerkers. Het eerste restaurant opende in 1954. De globale omzet kwam vorig jaar uit op 11,2 miljard dollar.