Vakbonden Philips Hasselt uiten ongenoegen met pamflet

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Hasseltse vestiging van Philips deelde vrijdag pamfletten uit aan de ruim 1.400 werknemers om hun ongenoegen over de gang van zaken duidelijk te maken. De mars voor tewerkstelling, donderdag aan de hoofdzetel van Philips in Amsterdam, leverde geen resultaat op.

Belga

In het pamflet wordt gewag gemaakt van de totaal ongepaste reactie van de Philips-top in Amsterdam om het gesprek met de vakbonden op advies van de politie te beëindigen. "Dit is een kaakslag voor alle werknemers en Philips niet waardig. Dat geldt ook voor de ontvangst van de werknemers in Amsterdam", luidt het verder. De vakbonden doelen daarmee op het totaal onbevredigende antwoord dat ze op hun vragen omtrent tewerkstelling kregen en op het incident waarbij één Philips-werknemer enkele uren werd opgepakt.

De bonden maken in het pamflet verder gewag van de overname van de printafdeling door het Amerikaanse Jabil vanaf januari 2003. Volgens de bonden zal de Philips-top enkel in 2003 een prijsondersteuning doen die Jabil in staat moet stellen om de huidige productiecapaciteit voor 458 werknemers in stand te houden. "Indien Jabil er niet in slaagt om externe klanten aan te trekken dan worden er eind december 2003 nog eens 220 ontslagen doorgevoerd", luidt het.

Het vakbondsfront is ook niet te spreken over het feit dat de Philips-top geen enkel initiatief wil ontwikkelen op de site in Hasselt en de plaatselijke directie en overheid een mandaat heeft gegeven om naar vervangende industriële tewerkstelling te zoeken en over een sociaal plan te onderhandelen.

De bonden kondigen aan dat ze onverminderd actie zullen blijven voeren totdat er gehoor aan hun grieven wordt gegeven. De eerstvolgende actie is een fakkeltocht voor werk op donderdag 19 december om 18.30 uur door Hasselt.