Handelsrechter spreekt faillissement Savelkoul (Opglabbeek) uit

De rechtbank van koophandel van Tongeren heeft vrijdag het faillissement uitgesproken van het metaalbedrijf Savelkoul uit Opglabbeek en twee curatoren aangesteld. Dat gebeurde nadat het bedrijf zelf donderdag de boeken had neergelegd. Door het faillissement staan ruim 90 jobs van voornamelijk arbeiders op de tocht.

Belga

Indien er een overnemer voor Savelkoul wordt gevonden, zal het jobverlies beperkt kunnen blijven of nihil zijn. Curatoren en vakbonden hebben in de loop van vrijdagnamiddag al eerste verkennende gesprekken in die zin gepland.

Volgens afgevaardigd bestuurder Jean Savelkoul is het faillissement het gevolg van een openstaande factuur van 5 miljoen euro. Een terugvordering van dat bedrag via gerechtelijke weg, zou te tijdrovend zijn. Vandaar dat de directie nu een oplossing zoekt via een overname na het faillissement.

Savelkoul is gespecialiseerd in de montage van metalen constructies zoals bedrijfshallen en is vooral in België en onder meer in Duitsland actief. Savelkoul stelt 80 arbeiders en 15 bedienden tewerk.

Het bedrijf met hoofdzetel in Opglabbeek realiseerde vorig jaar een omzet van 10,6 miljoen euro. In 2001 noteerde Savelkoul een bescheiden winst, terwijl er het jaar voordien nog een fors verlies werd geboekt.