Pieters Groep overweegt sluiting filiaal in Monnickendam

Pieters Groep nv uit Brugge, één van de grootste Europese marktspelers inzake visverwerking, wil op korte termijn de activiteiten van Diepvries Monnickendam (Dimo) in Nederland laten staken wegens bedrijfseconomische redenen. Daardoor zijn 130 arbeidsplaatsen bedreigd.

Belga

Pieters Groep nv belooft om zich in te zetten om een gedeelte van de activiteiten van Diepvries Monnickendam over te hevelen naar Gebroeders Sterk BV in Lemmer. Daar zouden dan 15 tot 20 jobs kunnen bijkomen. De directie heeft de vakbonden al uitgenodigd voor overleg. Er zal een sociaal plan komen om de getroffen werknemers zo goed mogelijk op te vangen.

Volgens Pieters Groep nv is in het bijzonder de positie van Dimo slecht en zal er op korte termijn geen oplossing komen. Aan de basis van de problemen zouden de marktontwikkelingen, de marktpositie van het bedrijf en de financiële toestand liggen. Voor wat betreft de marktontwikkelingen wijst de directie van Pieters Groep op de afnemende quota voor schol in 2003, de hoge grondstofprijzen en de dalende vraag naar gepaneerde en diepgevroren producten.

Diepvries Monnickendam is gespecialiseerd in visverwerking met een lage toegevoegde waarde. Daardoor wordt slechts een kleine winstmarge gegenereerd. Het bedrijf ligt ook in een woonkern. De resultaten van het afgelopen jaar waren negatief en ook in 2003 zou dit het geval zijn. Daarom werd de beslissing tot reorganisatie nu genomen.

De Pieters Groep is een internationaal georiënteerde groep, gespecialiseerd in de aankoop, productie, verkoop en distributie van verse vis en verwerkte vis-producten. Het bedrijf heeft vestigingen in België, Nederland, Finland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en IJsland. De groep stelt 1.300 mensen tewerk. In 2001 realiseerde Pieters Groep een omzet van 209 miljoen euro.