"Malaise burgerluchtvaart kan nog jaren duren"

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is somber over de komende jaren. De malaise in de burgerluchtvaart kan nog jaren gaan duren, aldus Alan Mulally, directeur van Boeings commerciële luchtvaartdivisie.

Belga

Mulally verklaarde dat Boeing het komende jaar ongeveer 280 toestellen zal afleveren. In 2004 zal dat aantal ongeveer hetzelfde zijn. Als de wereldeconomie zich niet herstelt, kan de productie nog wel enkele jaren op dit niveau blijven, aldus de Boeing-topman. In het gloriejaar 1999 bouwde Boeing 620 vliegtuigen. Dit jaar zullen het er ongeveer 380 zijn.

Mulally heeft kritiek op de grote concurrent van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, Airbus. De Europeanen zouden er beter aan doen meer te saneren gezien het dalende aantal orders voor vliegtuigen. Het is funest voor de vliegtuigindustrie als de productie niet omlaag gaat. Het herstel duurt daardoor langer en bovendien blijft de capaciteit te groot in verhouding tot de vraag, zo meende de Amerikaan.

De zwakke economische groei en de aanslagen van 11 september hebben de luchtvaart diep getroffen. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant heeft maatregelen moeten nemen om de productie te verkleinen. Ook zijn er banen geschrapt. Bij Airbus blijven de besparingen op personeel en productie beperkt. Ook met de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen gaat het niet goed. Deze week moest United Airlines het concordaat aanvragen.