Euro op hoogste peil in drie jaar

De euro is vrijdagmorgen op zijn hoogste koerspeil beland in bijna drie jaar. Tegenover de dollar deed de Europese munteenheid vrijdagmorgen 1,0250. De vorige maal dat de euro deze koers noteerde, was in januari 2000.

Belga

Eerder deze week zat de koers nog op 1 dollar. De koersstijging is niet het gevolg van een sterker worden euro - de Europese economie rechtvaardigt dat niet - , maar van een verzwakking van de dollar.

"De euro profiteert van de zwakte van de Amerikaanse munt, veeleer dan dat iemand euro's zou willen inslaan," zegt een analist bij Rabobank.

De dollarkoers daalt door twijfels over de bestendigheid van de Amerikaanse economie. Dit kwartaal komt de groei op jaarbasis naar schatting uit op 1,4 procent. Dat is een stuk minder dan de 4 procent die in het derde kwartaal werd gemeten. Op een jaar tijd verloor de 'greenback' 13 procent van zijn waarde tegenover de euro en 7,5 procent tegenover de Japanse yen.

Bovendien nam het aantal aanvragen voor een nieuwe werkloosheidsuitkering de afgelopen week sterker toe dan was verwacht. De werkloosheid in de VS staat op 6 procent van de beroepsbevolking, het hoogste percentage in acht jaar.

Naast de aanhoudende oorlogsdreiging met Irak is er ook nog de benoeming van John Snow als nieuwe minister van Financiën. Sommigen vrezen dat Snow de dollar zal doen verzwakken door de export aan te zwengelen.