Olieprijs en onzekerheid duwen Dow omlaag

De stijgende olieprijs en de onzekerheid over de financiële resultaten van bedrijven hebben donderdag de Dow-Jonesindex tot verlies gebracht. De Nasdaq bleef net overeind.

Belga

De Dow moest 51,22 punten of 0,6 procent op 8537,92 punten prijsgeven. De Nasdaq ging 0,2 procent vooruit. Dat is 2,7 punten op 1399,30.

Beleggers kregen uiteenlopende informatie over de stand van zaken in de economie. Drie van de vier grote zakenbanken verwachten betere prestaties van bedrijven over het vierde kwartaal. Maar die komen vooral door kostenreductie en nauwelijks door structurele verbeteringen. Tevens stijgt de prijs van ruwe olie - naar inmiddels ruim 26 dollar per vat Brent Crude - nu de OPEC de productie beperkt en olieproducent Venezuela getroffen is door een staking.

De stijgende olieprijs had maar geringe invloed op het aandeel Exxon dat 0,4 procent terug liep. BP won iets en ChevronTexaco bleef nagenoeg gelijk.

Aandelen die woensdag wonnen, verloren donderdag weer en andersom. Hewlett-Packard won bijvoorbeeld met 3 procent weer grotendeels terug wat woensdag werd ingeleverd. Honeywell prijkte woensdag bovenaan de Dow en verloor donderdag 1,5 procent. Zoekmachine Yahoo verwacht het hele jaar een hogere omzet en zag die mededeling beloond met een stap vooruit van 7 procent. In de Nasdaq schoot telecombedrijf CIENA omhoog met bijna 20 procent omdat de kwartaalverliezen lager uitvielen.

De euro steeg en won een cent op de dollar. De Europese munt kwam uit op 1,0185 dollar. In Amsterdam was de koers enkele uren eerder nog 1,0155.