Wapeninspecteurs stuiten op gesloten deuren

De VN-wapeninspecteurs zijn bij hun controles in Irak voor het eerst voor gesloten deuren komen te staan. Dit zei de Iraakse generaal Hoessam Mohammed Amin, die verantwoordelijk is voor de contacten tussen het Iraakse regime en de inspecteurs.

Belga

Toen de inspecteurs vrijdag een farmaceutische fabriek in de omgeving van Bagdad wilden doorzoeken waren veel van de verantwoordelijken niet aanwezig. Sleutels van verscheidene ruimtes ontbraken. De inspecteurs maakten daarop voor het eerst gebruik van de directe verbinding met de Iraakse leiding.

De opslagruimtes waren afgesloten omdat de meeste medewerkers van de fabriek vrij waren, aldus Amin. Vrijdag is in de meeste moslimlanden een vrije dag. De generaal benadrukte dat er geen problemen waren. De ontoegankelijke lokalen van de fabriek staan ook in het immense wapendocument dat Irak vorige week aan de Verenigde Naties overhandigde.

Het was voor het eerst dat de VN-inspecteurs op vrijdag een controle uitvoerden. Een dag eerder verklaarde Amin tijdens een persconferentie nog dat het feit dat de VN-inspecteurs islamitische tradities respecteerden een bewijs was van hun professionaliteit.