Top Kopenhagen: duizendtal andersglobalisten op de afspraak

Minstens 1.000 andersglobalisten zijn vrijdag in de bijtende vrieskou door de straten van Kopenhagen getrokken. De demonstranten hopen volgens de prominent aanwezige politie zo dicht mogelijk bij het sterk bewaakte conferentiegebouw van de Europese leiders te raken.

Belga

De stoet bestaat voornamelijk uit jonge betogers uit Duitsland, Italië en de Scandinavische landen. Een met beschermende kledij uitgeruste voorhoede van ongeveer 30 activisten laat vermoeden dat de demonstranten een confrontatie met de ordediensten niet uit de weg zouden gaan, maar de organiserende koepelvereniging Global Roots beloofde op voorhand dat de manifestatie niet gewelddadig zou zijn.

Het verhinderde de Deense politie niet het Bella Centre om te toveren tot een ondoordringbaar fort, incluis prikkeldraad, betonnen versperringen, strikte toegangscontroles, overvliegende helikopters en de prominent aanwezige oproerpolitie.

Eerder op de dag verlieten de andersglobalisten het vluchtelingenkamp waar ze de nacht hadden doorgebracht en voerden een korte, rustige actie voor één van de grote hotels waar EU-delegaties verblijf houden.

Gedurende de nacht sloeg de Deense politie in het centrum van de hoofdstad 28 activisten in de boeien. Het gaat om personen uit Italië, Frankrijk, Zweden en Denemarken die "provocatief gedrag" tentoonspreiden of weigerden zich te identificeren.