Pakistaanse en Indiase troepen in voorjaar weg uit grensstreek

De Indiase en Pakistaanse troepenconcentraties aan de grens tussen beide landen zullen binnen vier maanden worden teruggebracht tot de normale aantallen, zo meldde een Pakistaanse topfunctionaris vrijdag. De aankondiging kwam precies een jaar nadat een aanslag op het Indiase parlement de rivaliserende kernmachten op de rand van een oorlog bracht.

AP Ned

Hoeveel eenheden er precies worden teruggetrokken en waar ze naartoe worden verplaatst, werd niet duidelijk gemaakt. Pakistan hoopt alleszins dat de relatie met India tegen het midden van 2003 weer genormaliseerd zal zijn, aldus luitenant-generaal Hamid Nawaz.

India beschuldigde islamitische separatisten uit Pakistan en een Pakistaanse inlichtingendienst ervan de aanslag op het parlement gepleegd te hebben. Na de aanslag ontplooiden beide landen een troepenmacht van meer dan een miljoen soldaten langs de 2.900 kilometer lange grens.

Dankzij intensief diplomatiek overleg en de belofte van Pakistaans president Pervez Musharraf om een einde te maken aan invallen in de door India geregeerde deelstaat Kashmir ontdooide de gespannen relatie tussen de twee Aziatische landen.