Milieuactivisten vervolgen houtkappers na dodelijke modderstroom

Milieuactivisten hebben vrijdag aangekondigd een rechtszaak te willen starten tegen het Indonesische staatsbedrijf dat verdacht wordt van illegale houtkap boven het kuuroord in de provincie Oost-Java dat woensdag werd bedolven onder een modderstroom.

AP Ned

Reddingswerkers vrezen dat minstens zestig mensen daarbij om het leven kwamen. Tot nu toe zijn er 32 lichamen geborgen. Ongeveer dertig mensen worden nog vermist. Politie en vrijwilligers waren vrijdag in de omgeving van het kuuroord nog op zoek naar slachtoffers.

De belangrijkste milieuorganisatie in Indonesië, Walhi, zei een rechtszaak voor te bereiden tegen het kapbedrijf Perhutani, dat in handen is van de staat. Walhi beschuldigt Perhutani ervan illegaal bomen te vellen boven het kuuroord om er mahonie, pijnboom en teak te planten voor commerciële doeleinden. Volgens Walhi speelde de ontbossing een belangrijke rol bij de tragedie en was het woud rondom de warmwaterbronnen beschermd.

Het staatsbedrijf wilde niet meteen officieel reageren, al citeerde het staatspersbureau Antara een plaatselijk hoofd van Perhutani, F. Drijanto, die zei dat het bedrijf niets te verwijten viel. "Volgens mij draagt niemand de uiteindelijke verantwoordelijkheid en is het zware gewicht van de regen de enige oorzaak", aldus Drijanto. In de drie dagen voor de modderstroom had het zwaar geregend in de streek.

Milieudeskundigen duiden de houtindustrie vaker aan als schuldige bij de rampen, maar corruptie en het zwakke Indonesische rechtssysteem maken het moeilijk om actie te ondernemen tegen de rondtrekkende kapbedrijven.