Indisch parlement herdenkt slachtoffers aanslag vorig jaar

De Indische parlementsleden hebben vrijdag de slachtoffers van de aanslag herdacht op het parlement in New Delhi, precies een jaar geleden. Ze hielden twee minuten stilte voor de vijftien mensen die bij de terreurdaad om het leven kwamen.

Belga

De Indische minister van Binnenlandse Zaken, Lal Krishna Advani, zei in een toespraak dat het parlementsgebouw sinds de bestorming door vijf terroristen veel veiliger is geworden. Het gebouw heeft veel weg van een versterkte burcht.

Bij de aanslag van 13 december vorig jaar kwamen in totaal vijftien mensen om het leven: zes politieagenten, acht leden van de veiligheidsdienst en een tuinman. Op het ogenblik van de terreurdaad bevonden zich bijna 400 parlementsleden in het gebouw. Volgens Advani zou een bloedbad hebben plaatsgevonden als het veiligheidspersoneel niet zou hebben ingegrepen.

De aanslag zorgde voor een schokgolf in India en de rest van de wereld, ook omdat de aanslagen van 11 september nog vers in het geheugen zaten. India schreef de daad toe aan moslimextremisten uit Pakistan die ook in Kashmir actief zouden zijn geweest. New Delhi zette dan ook vrij vlug duizenden extra militairen in aan het Pakistaans-Indische grensgebied.

Onder internationale druk en na een directe verwittiging vanuit Washington werd in juni een escalatie van het conflict vermeden. India kondigde aan zijn troepen weer te zullen reduceren. De terugtrekking is nog altijd niet voltooid, maar zou niet lang meer op zich laten wachten. De verbale dreiging tussen de twee Aziatische staten houdt echter aan.