Verdachte aanslagen McDonald's meldt zich bij Indonesische politie

Een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen op een restaurant van McDonald's en een autoshowroom vorige week in de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi heeft zich vrijdag vrijwillig overgegeven aan de politie. Hij is daarmee de zevende verdachte die in verband met de aanslagen in hechtenis zit.

AP Ned

Kahar Mustafa meldde zich vrijdagmorgen bij de politie in Sinjai, een stad op ongeveer 120 kilometer ten oosten van Makassar. Volgens de politiechef van Sinjai was Mustafa verantwoordelijk voor de levering van onderdelen om de bommen mee te produceren. Bij de bomaanslagen op 5 december in de provinciehoofdstad Makassar kwamen drie mensen om het leven. De politie is nog op zoek naar drie andere verdachten, onder wie het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Agung Hamid.

Een aantal van de verdachten is lid van de militante Laskar-Jundullahbeweging, die streeft naar de invoering van de sharia, het islamitische recht, in Zuid-Sulawesi. De leider van Laskar Jundullah zou banden onderhouden met Jemaah Islamiyah, de aan Al-Qaida gelieerde terreurbeweging die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen van 12 oktober op Bali, waarbij bijna tweehonderd mensen werden gedood.