Irak ontkent levering zenuwgas aan extremisten

Een Iraakse generaal heeft een bericht in de Amerikaanse krant The Washington Post, dat zijn land zenuwgas aan een met Al-Qaida verbonden groep extremisten heeft geleverd, donderdag als "bespottelijk" van de hand gewezen.

AP Ned

"Ze weten heel goed dat wij geen verboden materiaal bezitten en dat de hele voorraad (chemische wapens) is vernietigd", zei luitenant-generaal Hossam Mohammed Amin over het bericht, dat werd toegeschreven aan zegslieden binnen de Amerikaanse regering.

Volgens de zegslieden hebben de extremisten in Irak in oktober of november een chemisch wapen in bezit gekregen, mogelijk het zenuwgas VX. Andere anonieme zegslieden suggereerden volgens de krant echter dat het om een hypothetisch geval ging waarover in een recente Amerikaanse militaire boodschap was gesproken.

Woordvoerder van het Witte Huis Ari Fleischer wilde echter niet uitsluiten dat een dergelijke overdracht heeft plaatsgevonden. "Wij maken ons al lang zorgen dat Irak wapens levert aan Al-Qaida. Wij weten dat Al-Qaida ze graag zou hebben", zei Fleischer. "Wij zijn eraan gewend om zulke berichten te horen van de vijanden Irak", zei Amin.

De Iraakse generaal zei dat zijn regering tevreden is over het "professionalisme" dat de VN-inspecteurs tot nog toe aan de dag leggen. De inspecteurs, die inmiddels 98 man sterk zijn, bezochten donderdag onder meer een raketproefterrein ten westen van Bagdad, een antibioticafabriek en een metaalwerkplaats.

De inspecties op mogelijke chemische en biologische wapens worden uitgevoerd door UNMOVIC, de inspecties op mogelijke kernwapens door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). De inspectieteams laten gewoonlijk niets los over hun bevindingen, maar het IAEA maakte donderdag in een verklaring bekend dat op een plaats die vier jaar geleden voor het laatst was bezocht, Tarmiya of Ibn Sin, geen hernieuwde nucleaire activiteiten zijn geconstateerd.

De Verenigde Staten hopen vrijdag aan UNMOVIC-voorzitter Hans Blix een eerste evaluatie te geven van de opgave die Irak van zijn wapenprogramma's heeft gedaan. Behalve de VS beschikken ook de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk - over kopieën van de declaratie. Het is onduidelijk of ook China en Rusland vrijdag een eerste evaluatie kunnen geven omdat zij hun stukken naar Beijing en Moskou hebben gestuurd om ze door deskundigen te laten bestuderen. Volgens de Verenigde Staten kan het weken duren voordat de Iraakse declaratie, die 12.000 bladzijden beslaat, volledig is doorgewerkt.

Irak houdt vol geen massavernietigingswapens te beschikken. De Amerikaanse regering wil die bewering en de inhoud van de declaratie naast de eigen informatie over de Iraakse bewapening leggen en heeft met een oorlog gedreigd als Irak niet ontwapent. Het Iraakse document kan ook belangheidsraad krijgen pas volgende week de beschikking over kopieën van de Iraakse declaratie, nadat Blix en andere VN-vertegenwoordigers gevoelige informatie eruit hebben verwijderd. Syrië heeft fel tegen deze gang van zaken geprotesteerd en eist inzage in het volledige document.