Noord-Korea reactiveert nucleair programma

Noord-Korea gaat "onmiddellijk" zijn bevroren nucleair programma heropstarten. Zuid-Koreaanse en Japanse persbureaus meldden dat donderdag op basis van uitzendingen door het Noord-Koreaanse officiële persbureau KCNA.

BELGA

Pyongyang reageert daarmee op de beslissing van de Verenigde Staten om de olietoevoer naar Noord-Korea af te snijden. KCNA citeert de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, die verklaart dat Pyongyang het akkoord uit 1994 met de VS beeïndigt dat de nucleaire elektriciteitsproductie stopzet. Het reactiveren van de betwiste installaties is noodzakelijk voor de productie van elektriciteit, aldus Noord-Korea.

Volgens de VS werd het burgerlijk kernprogramma van Noord-Korea gebruikt voor het aanmaken van een atoombom met behulp van verrijkt uranium.

In 1994 aanvaardde Noord-Korea de bevriezing van die projecten in ruil voor de bouw van lichtwaterreactoren met steun van een westers consortium. Dit type reactoren kan geen materiaal voor de bouw van kernwapens produceren.

Noord-Korea heeft donderdag aangekondigd dat het met onmiddellijke ingang de nucleaire faciliteiten die op grond van een in 1994 met de Verenigde Staten gesloten akkoord buiten werking zijn gesteld weer in gebruik neemt. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld.

Als het waar is wat Yonhap meldt zou dit een verdere escalatie betekenen van de toch al hoog opgelopen spanningen tussen de VS en Noord-Korea. In oktober liet Noord-Korea de VS al weten aan de ontwikkeling van een atoombom te werken. Hervatting van het sinds 1994 bevroren nucleaire programma zou het rampenscenario zijn waar de VS en Zuid-Korea altijd bang voor zijn geweest.