EU beslist in 2004 over lidmaatschap Turkije

De leiders van de Europese Unie zijn vrijdag met een ontwerp-voorstel gekomen waarin zij Turkije twee jaar de tijd geven om zijn mensenrechten- en economische situatie te verbeteren zodat daarna begonnen kan worden met de onderhandelingen over de toetreding. In het document wordt echter geen concrete datum genoemd voor de aanvang van de onderhandelingen.

Belga

"De Unie spoort Turkije aan om met veel energie het hervormingsproces door te zetten", aldus de EU-leiders in het document. In december 2004 zal dan worden nagegaan of Turkije voldoet aan de criteria voor het lidmaatschap. Zo ja, dan zal de EU de onderhandelingen openen, aldus het voorstel dat niet verduidelijkt wanneer dat zal zijn.

Turkse vertegenwoordigers op de EU-top in Kopenhagen gaven aan teleurgesteld te zijn over de ambiguïteit van het voorstel. Volgens hen zal premier Abdullah Gul vrijdag in Kopenhagen proberen meer betrokkenheid bij de EU-leiders op te wekken.

Turkije dringt al lange tijd aan op gesprekken over toetreding tot de EU, maar die heeft zich daar tot nog toe tegen verzet omdat Turkije economisch en op het gebied van de mensenrechten uit de pas zou lopen met de huidige lidstaten van de Unie.

De VS hebben de afgelopen weken zware diplomatieke druk uitgeoefend op de EU om een tijdstip voor het begin van onderhandelingen met Turkije vast te stellen. De VS zien in Turkije een belangrijke bondgenoot bij een eventuele aanval op Irak.