"Heilig paterke Hasselt" maakt kans op zalig- of heiligverklaring

De uit Tongeren afkomstige franciscanerpater Valentinus Paquay (1828-1905) maakt kans om door de paus zalig of heilig verklaard te worden. De pater is bij heel wat gelovigen al jaren bekend als "Het Heilig Paterke van Hasselt".

Belga

Paquay figureert op een lijst van 18 kandidaten. De Congregatie voor de Heilig-en Zaligverklaringen heeft de decreten opgesteld voor hun zalig- of heiligverklaring. Die worden op 20 december ter ondertekening aan de paus voorgelegd.

De belangrijkste voordracht in het lijstje kandidaten voor zaligverklaringen is die van Moeder Theresa. Zij was werkzaam in de krottenwijken van Calcutta en overleed in 1977. Over haar heeft de Congregatie twee decreten opgesteld: één over haar heroïsche deugden en één dat een op haar voorspraak gebeurd wonder erkent.

Algemeen wordt aangenomen dat de paus de betrokkenen volgend jaar zal zalig- of heilig verklaren. Zalig- of heiligverklaringen kunnen pas vijf jaar na de dood van de betrokkenen. Reden waarom Moeder Theresa niet eerder kon zaligverklaard worden.