Vlaams Blok-raadslid Houthalen vervolgd voor inbreuk antiracismewet

Vlaams Blok-gemeenteraadslid Remie Timmers (55) uit Houthalen-Helchteren stond vrijdag terecht voor de Hasseltse strafrechtbank wegens inbreuk op de racismewetgeving. Op de gemeenteraadszitting van 28 maart 2002 liet hij zich ontvallen dat hij "in plaats van slachtafval van schapen liever Turken in de afvalcontainer zou gooien".

Belga

Dat gebeurde tijdens een discussie op de gemeenteraad over het slachtafval bij het islamitisch offerfeest.

De fractieleider van het Vlaams Blok verklaarde vrijdag dat hij opgehitst was door een voorgaande discussie en dat hij niet over de uitspraak had nagedacht. Het Vlaams Blok heeft zich achteraf gedistantieerd van de uitspraken van de man. Tijdens de zitting vrijdag vertelde hij dat hij meteen op de gemeenteraadszitting aan iedereen zijn excuses had aangeboden en dat dit nadien nog eens gebeurde via een persmededeling.

De raadsman van Mustapha Aytar vroeg een schadevergoeding van een symbolische euro. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding vroeg duizend euro morele schadevergoeding, omdat er door de uitspraak schade was toegebracht aan de samenleving. Volgens de raadsman van Aytar was de uitlating beledigend en zette zij aan tot haat.

Volgens het openbaar ministerie ging het wel degelijk om een inbreuk op de racismewet. "De uitspraak is ingegeven door racisme en xenofobie. Het publiek wordt geïnspireerd tot een afkeer van de Turkse gemeenschap. Daarom vraag ik de toepassing van de strafwet", aldus de procureur. De raadsman van de Vlaams Blokker vroeg de vrijspraak, omdat onder meer de intentie om aan te zetten tot haat niet aanwezig was.

De rechtbank velt vonnis op 3 januari 2003. Timmers werd in september 2002 al tot 550 euro boete veroordeeld, omdat hij weigerde een pasfoto voor zijn identiteitskaart te laten maken zonder zijn pet op.