Belgisch leger telt binnenkort eerste vrouwelijke kolonel in de rangen

Het Belgisch leger telt binnenkort de eerste vrouwelijke kolonel in zijn rangen. Ze heet Danielle Levillez en maakt deel uit van de medische dienst van de strijdkrachten, zo heeft minister van Defensie, André Flahaut, donderdag meegedeeld.

Belga

De Franstalige Levillez behoort tot de dertien vrouwen die vorige week weerhouden werden door de bevorderingscomités van het leger met het oog op promotie tot een graad van hoger officier vanaf 26 december. Negen van hen, momenteel majoor, worden binnenkort benoemd tot luitenant-kolonel. De drie andere zijn nu commandant en worden gepromoveerd tot majoor.

Flahaut, die eind oktober al een vrouw in dienst nam als kabinetschef, stelde donderdag dat hij voorstander is van "de positieve discriminatie". Hij voegde er wel aan toe dat de weerhouden vrouwen gekozen werden op basis van hun talenten.

Afscheidnemend legerchef Willy Herteleer zei dat opklimmen in het leger deels afhankelijk is van de anciënniteit. Toch is het pas dit jaar, 26 jaar nadat de eerste vrouwen hun intrede deden in het leger, dat één van hen tot kolonel benoemd wordt.