Actiegroep Daedalus bekritiseert plannen Durant

De actiegroep Daedalus heeft maandag in Diegem scherpe kritiek geuit op het besluit van federaal minister van Verkeer Isabelle Durant om de dag- en nachtvluchten vanop Zaventem boven het noordwesten van Vlaams-Brabant te concentreren.

Belga

"Durant tekent hiermee het doodvonnis van naar schatting honderden mensen in de Noordrand", aldus Erik Tamboryn, voorzitter van Daedalus. Wat de nachtvluchten betreft, wordt 80 procent reeds over deze regio gestuurd. Vanaf maart 2003 is dat 100 procent.

De concentratie van de vluchten geeft volgens Daedalus aanleiding tot gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en concentratiestoornissen. Vooral de nachtvluchten zouden schadelijk zijn. "We schatten het aantal mensen dat door deze problemen vroegtijdig zal sterven op 2 procent", aldus Tamboryn. Het aantal mensen in de Noordrand dat hinder ondervindt van het lawaai wordt geraamd op zo'n 70.000.

Daedalus eist dat de spreiding van vluchten zoals die bestond vóór februari 2001 -dus zowel over de Noordrand, de Oostrand als de Brusselse regio- onmiddellijk terug wordt ingevoerd. "De vluchten concentreren was een louter politieke beslissing", aldus Tamboryn.

Nu in het nieuws