Chirurg UZA verlost patiënte van oorsuizen met hersenoperatie

In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) heeft een neurochirurg een patiënte van het oorsuizen afgeholpen met een hersenoperatie. Hij plaatste daarvoor een elektrode tegen het hersenvlies. Die onderdrukt bij de vrouw de hyperactiviteit van de gehoorzone in de hersenen. De ingreep werd uitgevoerd op 4 december. Volgens het UZA gaat het om een wereldprimeur.

Belga

De nieuwste ontwikkelingen op het vlak van hersenonderzoek hebben aangetoond dat oorsuizen te wijten is aan hyperactiviteit van de gehoorscortex- de hersenzone waarmee we horen. De chirurg in het Antwerpse ziekenhuis, Dirk De Ridder, plaatste daarom tegen de buitenkant van het hersenvlies, ter hoogte van de gehoorscortex, een elektrode die kleine stroomstootjes geeft en zo de hyperactiviteit van de zone onderdrukt. De elektrode is verbonden met een klein batterijtje dat in de buik van de patiënte werd ingebracht. "De elektrode blijft voor altijd zitten. Het batterijtje moet waarschijnlijk over twee tot vijf jaar vervangen worden", zegt De Ridder.

"De patiënte stelt het erg goed", aldus de neurochirurg. "Het oorsuizen is volledig verdwenen en ze kan waarschijnlijk snel naar huis. Het gaat eigenlijk ook maar om een lichte ingreep".

Omdat de operatie nog geen routine is, hoefde de vrouw er niets voor te betalen. Als de ingreep wel betalend wordt, moet de patiënt toch rekening houden met een kostprijs van 8.676,27 euro, zo zegt De Ridder nog.

Tien tot vijftien procent van de bevolking heeft last van oorsuizen. Bij een vijfde daarvan leidt de aandoening ook tot slapeloosheid of depressies en een algehele daling van de levenskwaliteit. Voor oorsuizen bestond tot nu toe geen echte behandeling. Er was enkel een therapie waarbij aan de patiënt geleerd wordt om te wennen aan het constante geluid.

Nu in het nieuws