Persoonlijkheid koolmees voor meer dan de helft erfelijk

Een koolmees erft zijn persoonlijkheid voor meer dan de helft van zijn ouders. Dat staat in een studie die drie biologen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) publiceerden in de 'Proceedings of the Royal Society of London. Series B Biological Studies'. De koolmees kan wetenschappers de weg wijzen naar de wortels van persoonlijkheden.

Belga

Dierecoloog Piet Drent van het NIOO-KNAW onderscheidt twee hoofdtypes van persoonlijkheden: brutaal ('lefgozer') en voorzichtig ('kat-uit-de-boom-kijker').

Drent liet samen met zijn collega's vier generaties lang de 'brutaaltjes' onder de koolmezen met 'brutaaltjes' paren en de 'voorzichtigste' met de 'voorzichtigste'. Dit zorgde ervoor dat de brutale lijn steeds brutaler werd en de voorzichtige steeds terughoudender.

"Ons selectie-onderzoek toont aan dat de genen van zijn ouders ongeveer 54 procent van de persoonlijkheid van een individu bepalen".

"Met deze kennis zijn we beter in staat te begrijpen hoe het mogelijk is dat individuen verschillende persoonlijkheden bezitten. Maar ook dat kinderen vaak op hun ouders lijken, ook als ze niet door die natuurlijke ouders zijn grootgebracht," verklaart Drent.

Nu in het nieuws