Werkplaatsen eisen hogere eindejaarspremie

Maandagmorgen heeft een honderdtal werknemers uit heel Vlaanderen bij de werkgeverskoepel VLAB in Tienen betoogd voor een beter loon. De manifestatie kadert in een actieweek van de vakbonden. Het dispuut tussen vakbonden en werkgevers draait rond de invoering van een eindejaarspremie, zo zegt VLAB-woordvoerder Jan Reynaert.

Belga

De 15.000 werknemers van de 68 beschutte werkplaatsen in Vlaanderen voeren de hele week actie. De werkgevers willen tegen 2006 naar een "halve dertiende maand" van ongeveer 600 euro bruto per werknemer en vanaf dit jaar starten met 120 euro bruto. De bonden dringen aan op een startbedrag van 185 euro dat tegen 2005 naar 600 euro moet groeien.

De afspraak met de Vlaamse overheid is dat voor elke euro subsidie de werkgevers ook een euro bijleggen. Een halve dertiende maand -dus 600 euro- zou werkgevers en overheid elk ongeveer 12,4 miljoen euro kosten. De Vlaamse regering heeft al laten verstaan dat dat geld er niet is, zo zegt Reynaert. Door de invoering van een eindejaarspremie verliezen de werkgevers overigens kortingen op de sociale bijdragen voor de lage lonen.

De vakbonden dringen voorts aan op een brugpensioenregeling op 58 jaar, maar dat is voor de werkgevers niet prioritair.

Nu in het nieuws