Half miljoen Nepalezen niet naar school

Ruim 3.000 scholen in de omgeving van Kathmandu in Nepal hebben maandag de deuren moeten sluiten na een stakingsoproep van een studentenvereniging die door de maoïstische rebellen in het land wordt gesteund.

Belga

Meer dan een half miljoen jongeren kunnen de lessen niet bijwonen. Zo'n 2.000 privéscholen en evenveel openbare onderwijsinstellingen sluiten minstens een week de deuren. De revolutionaire studentenorganisatie All Nepal National Free Students' Union (ANNFSU-R), die tot de staking opriep, wil voor onbepaalde duur staken. Ze eist radicale veranderingen in het Nepalese onderwijssysteem.

De studenten eisen onder meer gratis onderwijs tot de leeftijd van 16 jaar en een kostenverlaging in het privéonderwijs. Ze roepen ook op om de "commercialisering van het onderwijs" een halt toe te roepen en willen dat hun vereniging niet langer als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Als niet aan hun eisen wordt voldaan, dreigen ze ermee de staking op 12 en 13 december naar heel Nepal uit te breiden.

De maoïstische guerrillabeweging in Nepal begon in 1996 een opstand met de bedoeling de monarchie in het land omver te werpen. Het geweld heeft sindsdien aan ongeveer 7.300 mensen het leven gekost.

Nu in het nieuws