Israëlische seksindustrie draait op Russinnen

Jaarlijks worden in Israël ongeveer drieduizend vrouwen, vooral afkomstig uit de voormalige Sovjetunie, verkocht in een florerende seksindustrie met een jaaromzet van ongeveer een miljard euro. Dat zegt een commissie van het Israëlische parlement in een zondag uitgebracht rapport, dat de Israëlische justitie in deze laksheid verwijt.

AP Ned

De vrouwen ontvluchten de armoede in hun land en worden door mensensmokkelaars naar Israël gehaald met de belofte van een legitieme baan. Eenmaal in Israël worden ze verkocht voor drie- tot zesduizend euro en verdienen zij vijfentwintig tot dertig euro per klant, waarvan de pooier tachtig tot negentig procent opeist. Ze werken twaalf uur per dag, zes tot zeven dagen per week en hebben dagelijks gemiddeld tien tot vijftien klanten.

De Israëlische rechtbanken gooien het vaak op een akkoordje met de pooiers en veroordelen hen tot een aantal maanden dienstverlening of gemiddeld twee jaar gevangenis, straffen die te licht zijn om als afschrikking te dienen, zo beweert de commissie die het verslag schreef. De commissie stelde voor minimumstraffen vast te stellen om vrouwenhandelaars te ontmoedigen.

In een rapport uit juli 2001 plaatste het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Israël op zijn zwarte lijst van landen wier wetten niet voldoen aan de Amerikaanse criteria om dit soort misdaden aan te pakken en dreigde het met economische sancties. Israël paste vervolgens de wet een beetje aan, maar volgens de commissie is er niet genoeg gedaan om het probleem efficiënt aan te pakken.

Nu in het nieuws