Veegwagen op braderie Berchem zorgt voor serieuze rel

Het Berchemse districtsbureau pikt het niet dat de winkeliersvereniging Hart van Berchem moet opdraaien voor de kosten van het afvalruimen na de braderie. Het bureau gaat die rekening bij het stadsbestuur aanvechten.

ghouben

Districtsschepen Peter Raats (SP.A) ziet in het voorval een gevaar voor het plaatselijke verenigingsleven. Het Antwerpse stadsbestuur moet besparen en snoeit onder meer in de overuren van het personeel. Het vuilruimen op meerdaagse activiteiten zoals een braderie gebeurt ‘s nachts - en nachtwerk, dat zijn overuren. Daarom moeten organisatoren van zulke manifestaties sedert kort zelf opdraaien voor de kosten.

Zo kreeg het Hart van Berchem zopas een retributie van 951,60 euro voor het opruimen van het vuil na de braderie in de Statie- en Driekoningenstraat. Het districtsbureau gaat die retributie nu aanvechten, want het nieuwe reglement dateert van november terwijl de braderie,of de Vijfdaagse van Berchem, al in september plaatsvond.

Maar er zijn ook principiële bezwaren. “Dit is een regelrechte aanval op de buurtverenigingen en legt een zware hypotheek op alle lokale manifestaties”, zegt districtsschepen Peter Raats,bevoegd voor Cultuur en Feestelijkheden. Raats wijst erop dat de braderie veel meer is dan een louter commerciële bedoening.“De meeste handelaars steken er meer geld in dan ze eruit halen. Zo vind je geen vrijwilligers meer om wat dan ook te organiseren.” De districtsschepen wijst erop dat de carnavalsstoet van Borgerhout ook niet meer uitrijdt en dat wegens exact hetzelfde reglement.

“Je kan niet de districten bevoegd maken om het buurtleven intenser te maken en eens ze daarmee begonnen zijn, hen de mogelijkheden afnemen.Zo creeer je bevoegdheidsconflicten”, zegt Raats. De oplossing is volgens hem dat elk district de beschikking krijgt over een contingent overuren.“Dat is inderdaad een bevoegdheidsconflict”, zegt Caroline Bastiaens van het kabinet van schepen Van Peel (CD&V) die bevoegd is voor denctralisatie. “Als de districten overuren willen, moeten ze daarvoor betalen.” Raats wil desnoods het Arbitragehof bijeenroepen.

Nu in het nieuws