Agalev wil onderzoek naar windmolenpark in Olen

Alle Belgische kerncentrales sluiten ten laatste in 2025 hun deuren. Daarom moeten dringend andere energiebronnen worden aangesproken. Windmolens zijn één mogelijkheid. Agalev vindt dat de industriezone langs het Albertkanaal een uitgelezen plaats voor een windmolenpark is.

ghouben

Windenergie is een alternatieve energiebron waarbij geen vervuilende of schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Bovendien is het een van de weinige energiebronnen die Vlaanderen in eigen huis en volledig gratis ter beschikking heeft. Vandaag staat in Bobbejaanland,op enkele honderden meters van de Olense grens, al een windmolen. “Wellicht komen initiatieven rond windenergie nu in een stroomversnelling”, zegt Marc Luyckx (Agalev). “Wij willen dat het gemeentebestuur onderzoek doet naar de mogelijkheden voor opwekking van windenergie in Olen. Volgens het Windplan Vlaanderen komen in Olen vier locaties in aanmerking: het gebied rond Umicore, het landbouwgebied in Doffen en dat in Meren en de industriezone langs het Albertkanaal.”

Vooral die laatste locatie willen de groenen aan verder onderzoek laten onderwerpen. “Er wonen maar weinig mensen in de omgeving”, vervolgt Marc Luyckx. “En er is meer windvang door de hogere ligging en de open corridor van het kanaal. Juist daarom heeft de gemeente deze plaats verkozen om volgend jaar de Buulmolen wederop te bouwen.” Marc Luyckx vindt dat er van visuele hinder geen sprake kan zijn.“Het landschap is er toch al gebroken door een hoogspanningslijn en grote pylonen.”Ook van lawaaioverlast kan volgens hem geen sprake zijn. “Een turbine maakt vermoedelijk minder geluid dan de nabijgelegen snelweg.”

Ook aan de financiering van het project heeft Agalev gedacht. “In Eeklo en Bree bijvoorbeeld zijn het niet alleen de energieintercommunales die investeren. Er worden ook financiële middelen aangetrokken via banken en de uitgifte van een obligatielening aan het grote publiek. Zo kan de bevolking deelnemen aan een milieubewust en goed investeringsproject.”

Nu in het nieuws