OCMW Beveren laat weglopende bejaarden detecteren

Het OCMW laat de woon- en zorgcentra van Melsele, Haasdonk, Vrasene en Kallo uitrusten met een dwaaldetectiesysteem. Dit moet beletten dat dementerende bejaarden de instelling ongecontroleerd verlaten en hun eigen veiligheid in gevaar brengen op de openbare weg.

ghouben

“Een belangrijk gedeelte van de bewoners van de woon- en zorgcentra is licht tot matig dementerend”, stelt OCMWvoorzitter Luc Maes (Kartel). “Deze mensen vertonen geregeld wegloopgedrag. Zwaar dementerende bejaarden verblijven meestal in De Notelaar in Beveren. Die instelling is al lang uitgerust met een elektronische deurbeveiliging met cijfercode.”

Weglopende bejaarden brengen vaak hun eigen veiligheid in gevaar. Ze veroorzaken ook ongerustheid en zelfs paniek bij de personeelsleden van het rusthuis en de familie. Daarom was de OCMW-raad van mening dat ondanks het beperkt aantal dementen in de andere rusthuizen er ook in die instellingen nood was aan een waterdichte oplossing om het weglopen van bejaarden onmogelijk te maken.

“Alle uitgangen van de woon- en zorgcentra van Kallo, Haasdonk, Vrasene en Melsele krijgen een elektronische beveiliging. De risicobewoners krijgen een patiëntenbadge. Daarvan bestaan modellen die in de kleren kunnen worden genaaid of die rond pols of enkel moeten worden bevestigd. Als een patiënt met dergelijke badge voorbij een uitgang gaat, krijgen de personeelsleden een signaal. Zij kunnen de bewoner dan opsporen en terug naar zijn kamer brengen”, licht Maes toe.

Naast het dwaaldetectiesysteem koopt het OCMW ook een toestel aan om eieren te pasteuriseren.“Bejaarde mensen zijn bijzonder gevoelig voor onder meer salmonellabesmetting. Eieren en producten op basis van verse eieren houden voor hen grote risico’s in.Daarom durfde onze keukenchef nooit een zachtgekookt eitje bij het ontbijt serveren. Het OCMW koopt nu een toestel aan dat zestig eieren in één keer kan pasteuriseren. Het procédé heeft geen invloed op de smaak en de voedingswaarde. Het maakt het wel mogelijk om de eieren rauw te bewaren om ze nadien zacht te koken of in bereidingen te verwerken”, legt de voorzitter uit.

Nu in het nieuws