Extra politie tegen winkeldiefstallen

De eindejaarsperiode lokt traditiegetrouw de grote massa naar de grote winkelstraten van ons land. Maar niet altijd met goede bedoelingen, want naar schatting 15% van alle winkeldiefstallen in België – goed voor zo’n 86.000 euro – worden gepleegd in de aanloop naar Kerstmis en nieuwjaar.Om dat te beletten, zetten politiediensten dit jaar extra manschappen in.

ghouben

Naar schatting 15 procent van alle winkeldiefstallen in ons land gebeurt in de aanloop naar de eindejaarsfeesten. Daarom huren grote winkelketens extra veiligheidspersoneel in.Veel kooplustigen op pad betekent eveneens veel zakkenrollers op de afspraak. Daarom zetten ook de politiekorpsen de grote middelen in.

In Antwerpen richten vanaf nu tot de koopjesperiode in januari dagelijks zo’n 20 à 25 politiemensen hun vizier op winkel- en gauwdieven.

De Antwerpse politie heeft daarbij evenveel aandacht voor gerichte preventie als voor repressie. Voor beide luiken levert elke van de zes Antwerpse politiezones manschappen. Die worden over de hele stad ingezet, vooral op winkelassen als Groenplaats-Meir-De Keyserlei, Bredabaan en Abdijstraat. Daarbij werkt de Antwerpse politie niet alleen nauw samen met het winkelinformatienetwerk (WIN) De Sinjoor, dat zo’n 230 winkels van Meir, Groenplaats en Wilde Zee groepeert, maar wordt ook een succesrijke politietechniek gehanteerd: naast politiemensen in burger worden vrouwelijke agenten in burger ingezet als lokaas voor gauwdieven. De eerste dagen van de eindejaarsperiode kijken dieven trouwens best uit in Antwerpen, daar ook de manschappen die paraat zijn voor eventuele ongeregeldheden in Borgerhout, zullen worden ingezet.

Ook in Brussel worden zowel patrouilles in uniform als agenten in burger tussen de winkelende massa gestuurd.

Nu in het nieuws